Νευραλγία Τριδύμου

Τι είναι η νευραλγία τριδύμου (ΝΤ) νεύρου?

Είναι μια κατάσταση χρόνιου πολύ ισχυρού πόνου στο μισό συνήθως μέρος του προσώπου και εμφανίζεται κατά κρίσης. Η αιτία του είναι η δυσλειτουργία του τριδύμου νεύρου, ένα κρανιακό νεύρο που δίδει αίσθηση στο μισό πρόσωπο και κίνηση στους μασητήρες μύες. Το νεύρο αυτό έχει 3 κλάδους ξεκινά από την βάση του εγκεφάλου και διασκορπίζεται στο πρόσωπο. Ο οφθαλμικός κλάδος δίδει αίσθηση γύρο από τον οφθαλμό και το μέτωπο, Ο μέσος κλάδος (άνω γναθικός) δίδει αίσθηση στο μάγουλο την άνω γνάθο, το άνω χείλος τα δόντια και τα ούλα καθώς και την σύστοιχη πλευρά της μύτης, Ο κάτω κλάδος(κάτω γναθικός) δίδει αίσθηση στην κάτω γνάθο, ούλα, δόντια και κάτω χείλος.

Η ΝΤ είναι μία μορφή νευροπαθητικού πόνου και τυπικά εμφανίζεται με 2 μορφές: ΝΤ1: προκαλεί διαξιφιστικό πόνο, εμφανίζεται σποραδικά, συχνά καυστικού χαρακτήρα ή με μορφή shock,στο μισό πρόσωπο διαρκείας μερικών δευτερολέπτων ή και 2-3 λεπτών αν επεισόδιο. Η προσβολή αυτή μετά υποχωρεί και αυτή η υποχώρηση μπορεί να διαρκεί 2-3 ώρες.

Πόνος χαμηλά στη μέση; Πώς θα τον αντιμετωπίσετε

Πόνος χαμηλά στη μέση

 

Η οσφυαλγία είναι  απλά ο πόνος στην περιοχή χαμηλά στην μέση αν και αρκετές φορές αυτός ο πόνος μπορεί να επεκτείνεται και στην περιοχή της λεκάνης και των γλουτών. Όταν όμως αναφέρουμε και τον όρο ισχιαλγία τότε εννοούμε τον πόνο που επεκτείνεται κατά μήκος του μηρού, της γαστροκνήμιας (γάμπας) μέχρι  το άκρο πόδι και μερικές φορές μέχρι τα δάκτυλα του ποδιού.

Η συχνότητα της οσφυαλγίας στον γενικό ελληνικό πληθυσμό είναι περίπου 11% των ενηλίκων της χώρας μας, εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες και η συχνότητά της αυξάνεται με την πρόοδο της ηλικίας. Η οσφυαλγία έχει σοβαρές επιπτώσεις επι του κοινωνικού συνόλου και επιβαρύνει σημαντικά και την οικονομία μιας χώρας ένεκα της μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας και του βραχυχρόνιου περιορισμού των δραστηριοτήτων των προσβληθέντων ατόμων.

Όγκοι εγκεφάλου - Στοχοποιημένη Θεραπεία

Οι όγκοι εγκεφάλου από πλευράς συχνότητας αποτελούν μικρό ποσοστό σε σχέση με τους όγκους που εμφανίζονται στα υπόλοιπα όργανα του σώματος. Υπολογίζεται ότι ένας όγκος εγκεφάλου αντιστοιχεί σε 100 διαγνωσμένους όγκους σώματος κάθε χρόνο. Οι περισσότεροι κακοήθεις όγκοι εγκεφάλου προέρχονται κυρίως από μεταστάσεις άλλων οργάνων του σώματος όπως από καρκίνο Πνεύμονος, κακοήθες Μελάνωμα, Λέμφωμα και Λευχαιμία. Ορισμένοι όγκοι εγκεφάλου προέρχονται από τα στηρικτικά κύτταρα των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου (γλοιακά κύτταρα) και επεκτείνονται διηθώντας τις παραπλήσιες δομές του εγκεφάλου, καταστρέφοντας τα προσβληθέντα τμήματα του εγκεφάλου ή προκαλούν πιεστικά φαινόμενα επ’ αυτού.

Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΕΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ?

Τι είναι το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο?

Το ΑΕΕ εμφανίζεται όταν ένα αγγείο που προμηθεύει αίμα στο εγκέφαλο αποφράζεται αιφνίδια (ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο) ή όταν αιμορραγεί (αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο) με αποτέλεσμα την βλάβη ή και τον θάνατο των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι το τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζεται από την περιοχή που υπέστη βλάβη δεν μπορεί να λειτουργήσει φυσιολογικά.

Το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο αποτελεί την 3η αιτία θανάτου µετά από το έμφραγμα του μυοκαρδίου και την καρκινική νόσο, ενώ αποτελεί παράλληλα την κύρια αιτία της μακροχρόνιας αναπηρίας, καθώς επίσης είναι η συνηθέστερη νευρολογική κατάσταση που απαιτεί νοσηλεία. Το 85% περίπου  των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων είναι ισχαιμικά.

 

 

 

Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου

 Η σπονδυλική στήλη είναι κατασκευασμένη με αρθρωτά συνδεδεμένους σπονδύλους, επεκτείνεται από την βάση του κρανίου μέχρι τον κόκκυγα και ο ρόλος της είναι να προστατεύει τα νεύρα και τον Νωτιαίο Μυελό. Ανάμεσα από του σπονδύλους υπάρχει ο μεσοσπονδύλιος δίσκος ο ρόλος του οποίου είναι να προσδίδει πλαστικότητα στην Σπονδυλική Στήλη και να απορροφά τους κραδασμούς. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται από ένα έξω στρώμα σκληρό που περιβάλει το εντός ευρισκόμενο μαλακό δίσκο. Όταν το εξωτερικό τμήμα τραυματίζεται από τις κινήσεις ή από κακώσεις δημιουργούνται ρωγμές και εξέρχεται το μαλακό κομμάτι του δίσκου και έτσι προκαλείται η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου.

Αδένωμα υποφύσης

ΑΔΕΝΩΜΑ ΥΠΟΦΥΣΗΣ

 

Ο αδένας της υπόφυσης είναι ένας μικρός στρογγυλός αδένας στην βάση του εγκεφάλου. Είναι ο κύριος ρυθμιστής των περισσοτέρων ορμονών του σώματος. Ρυθμίζει την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένος, τον μηνιαίο γενετήσιο κύκλο της γυναίκας, την σεξουαλική επιθυμία, την αύξηση του σώματος κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, την δραστηριότητα των επινεφριδίων και της κορτιζόνης, ρυθμίζει την λειτουργία των υγρών του σώματος και ελέγχει την ποσότητα των ούρων, την έναρξη της γέννησης ενός παιδιού και την παραγωγή του μητρικού γάλακτος μετά την εγκυμοσύνη.

Αυχενικό σύνδρομομύθοι και πραγματικότητα. Νέες μέθοδοι θεραπείας

 

Με τον όρο Αυχενικό Σύνδρομο εννοούμαι ένα σύνολο εκφυλιστικών διαταραχών στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης (ΑΜΣΣ) όπου περιλαμβάνει από τον απλό μυϊκό σπασμό μέχρι την εκφύλιση των μεσοσπονδυλίων δίσκων και την εμφάνιση οστεοφύτων, τόσο στην πρόσθια επιφάνεια των σπονδύλων όσον, και το πλέον επικίνδυνο, στην οπίσθια επιφάνεια αυτών. Είναι ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο περισσότερος κόσμος και εμφανίζεται σε ηλικίες 25 ετών και άνω κατά προτίμηση στις γυναίκες. Τα συνήθη συμπτώματα είναι αυχεναλγία, μυϊκός σπασμός, ευαισθησία στον αυχένα, πόνος που επεκτείνεται στο άνω άκρο με ή χωρίς μούδιασμα, ίλιγγος και πονοκέφαλος. Άλλοτε, εμφανίζεται μυϊκή αδυναμία στα άνω άκρα, διαταραχή στην ισορροπία, δυσχέρεια στο βάδισμα και σπαστικότατα στα κάτω άκρα. Σε προχωρημένες καταστάσεις μπορεί να συνυπάρχουν ατροφίες στα άνω άκρα και αδυναμία εκτέλεσης των λεπτών κινήσεων.

Νευροχειρουργική μελέτη που συσχετίζει την βλαπτική επίδραση του καπνίσματος με την ρήξη του ανευρύσματος του εγκεφάλου

Η μελέτη προέρχεται απο την ΦΙΛΑΝΔΙΑ και με συγγραφείς τους Seppo Juvela, MD, PhD, Matti Porras, MD, PhD and Kristina Poussa, MD και αποκαλύπτει ότι τα κάπνισμα είναι ένας υψηλού κινδύνου βλαπτικός παράγων που βοηθά την ρήξη του ανευρύσματος. Το κάπνισμα όπως αναφέρουν οι συγγραφείς προκαλεί αύξηση του μεγέθους του μη-ραγέντος ανευρύσματος και ακολούθως ευνοεί την ρήξη του.

Η σοβαρότητα του προβλήματος είναι εμφανής για τον σκοπό αυτό οι νευροχειρουργοί προσπαθούν με αναίμακτες νευροακτινολογικές εξετάσεις να αποκαλύψουν την παρουσία ανευρύσματος και να το θεραπεύσουν πριν επέλθει η καταστροφική ρήξη. Σε αυτές τις εξετάσεις συγκαταλέγονται η αξονική και η Μαγνητική αγγειογραφία των αγγείων του εγκεφάλου.

Νέα Νευροχειρουργική τεχνική ελαττώνει την συχνότητα του Θανάτου και της Νοσηρότητας σε ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

Πρόσφατη μελέτη επιβεβαιώνει την αξία της χειρουργικής επέμβασης στην μείωση της συχνότητος του θανάτου και της νοσηρότητος σε ασθενείς με βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο Bob S. Carter, MD από την Βοστόνη των ΗΠΑ και οι συνεργάτες του William T. Curry Jar., MD and Christopher S. Ogilvy, MD παρουσίασαν τα αποτελέσματά τους στο 69ο νευροχειρουργικό συνέδριο.

Η χειρουργική επέμβαση συνίσταται στην προσωρινή αφαίρεση της κρανιακής κάψης και ονομάζεται ημικρανιεκτομή, και προκαλεί αποσυμπίεση του εγκεφάλου και ανακούφιση του εγκεφαλικού ιστού από το οίδημα και την πίεση της μέσης γραμμής που προκαλούνται μετά από το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Χωρίς αυτή την αποσυμπίεση του εγκεφάλου η κάκωση του εγκεφάλου από την πίεση της μέσης γραμμής και του εγκεφαλικού στελέχους θα ήταν θανατηφόρος.

Με ποιο τρόπο το internet διαμορφώνει νεα σχέση μεταξύ ιατρού και ασθενούς

Το internet ταχύτατα διαφοροποιεί την μέχρι τώρα υπάρχουσα σχέση μεταξύ ιατρού και ασθενούς. Παρέχοντας πολλές ιατρικές πληροφορίες, άμεση επικοινωνία με τον ιατρό μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δυνατότητα καταγραφής μερικών ιατρικών παραμέτρων μέσω υπολογιστού στο σπίτι του ασθενούς και την δημιουργία ομάδων κατ’ οίκον νοσηλείας, δίδεται η δυνατότητα στους ασθενείς να αναλαμβάνουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας που τους παρουσιάζονται. Η νέα αυτή συνθήκη διαφοροποιεί τον παραδοσιακό ρόλο του οικογενειακού ιατρού στην παροχή της ιατρικής υπηρεσίας. Για τον ίδιο λόγο το internet προτρέπει τους ασθενείς να μαθαίνουν για το ποσοστό επιτυχίας μιας επεμβάσεως, το κόστος αυτής και να αξιολογούν την ποιότητα των παρεχομένων ιατρικών πληροφοριών.

Άνεμος δημιουργιας στον χώρο της ιδιωτικής υγείας

Σ. Δ. ΤΖΑΝΗΣ
Νευροχειρουργός

Τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας διαμορφώθηκε ένα νέο τοπίο στον τομέα για την παροχή της ιατρικής περίθαλψης, που καθορίζεται από τα εξής:

α)από το κρατικό σύστημα υγείας το ΕΣΥ

β)από ιδιωτικό σύστημα υγείας που περιλαμβάνει τα μεγάλα ιδιωτικά Νοσοκομεία

γ)από τα νοσηλευτικά ιδρύματα των ασφαλιστικών ταμείων τόσο του κρατικού (ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ κλπ.) όσο και του ιδιωτικού φορέα (Interamerican/ Ευρωκλινική).

Η πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη κατά κανόνα παρέχεται από τα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων (κρατικών και ιδιωτικών), από τα κέντρα υγείας, από τους ελεύθερους ιδιώτες ιατρούς και από τα πολυιατρεία των κρατικών ασφαλιστικών φορέων.

Επικοινωνία

Τηλ:      +302106857614

            

Email:   Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.